Proslava Dana studenata na Univerzitetu Donja Gorica

U saradnji sa MONSTAT-om i agencijom DAMAR, sedmu godinu za redom na Univerzitetu je organizovan Dan istraživanja.

Organizovan tradicionalno 4. aprila, Dan istraživanja okuplja značajan broj naučno-istraživačkih institucija i istraživača iz Crne Gore, koji imaju za cilj da širu javnost i studente upoznaju sa istraživanjima koja se sprovode u Crnoj Gori, njihovom metodologijom, kao i podacima koji već postoje iz tih istraživanja, a koji mogu koristiti prilikom pisanja akademskih i naučnih radova.“Dan istraživanja ima za cilj podsticanje kvaliteta i stimulisanje naučno istraživačke djelatnosti, zatim promovisanje istraživanja crnogorskih naučnika, kao i umrežavanje sa regionalnim i međunarodnim inicijativama u oblasti nauke i društva, a prije svega stimulisanje mladih istraživača”, kazali su u UDG-u.

Profesori i 10 studenata UDG-a, kao i predstavnici agencija MONSTAT i DAMAR, na dan istraživanja imali su priliku da prezentuju svoje istraživačke radove. Za tri najbolja studentska istraživačka rada prezentovana na Danu istraživanja, Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT) obezbijedio je novčane nagrade.

Gost Univerziteta Donja Gorica tokom Dana istraživanja bio je i profesor Rajendra K. Pachauri, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je studentima govorio o problemima klimatskih promjena.

“Profesor je ukazao na značaj učešća svih nas u rješavanje problema klimatskih promjena i podržao studentske inicijative u tom smjeru”, saopšteno je iz UDG-a.

Sport je sastavni dio studiranja na Univerzitetu Donja Gorica, pa se Dan studenata proslavlja i UDG Maratonom, koji je dio Sportske Olimpijade.

Na Maratonu, osim velikog broja studenata, svake godine učestvuju i profesori, saradnici i zaposleni UDG-a.

Za one najbolje obezbijeđene su vrijedne nagrade.

Galerija fotografija: